OPSKRIFT: TATAR MED HINDBÆR, CREME AF RYGEOST OG RUGBRØDSCHIPS

Vores sommertatar får sin cremede konsistens fra rygeosten, styrken i smagen fra den friske peberrod, syre fra hindbærrene og crunch fra rugbrødschipsene.
De elementer et godt stykke smørrebrød skal have

Vores køkkenchef, Jimmi Bengtsson, har ladet sig inspirere af sommerens måske mest smagsfyldte bær, hindbærret,  til denne sommertatar. Tataren er på vores tavle, og den er hurtigt blevet populær blandt vores stamgæster …

TATAR MED HINDBÆR, CREME AF RYGEOST OG RUGBRØDSCHIPS

 Til fire serveringer

 Tatar
600 gram skært okseinderlår
1 stykke frisk peberrod (6-8 centimeter), revet fint
1 lille rødløg, hakket fint
2 spsk. olivenolie
Salt & peber

Creme af rygeost
2 dl rygeost – med eller uden kommen efter smag
1 dl creme fraiche 38 %
Salt og peber

Hindbærsirup
1 dl hindbæreddike
½ dl sukker

Rugbrødschips
4 tynde (4-5 mm) skiver rugbrød (brødet må gerne være tørt)
”sprayfedt”
Salt og peber

Pynt
15-20 hindbær
Friske krydderurter, for eksempel ærteskud

4 skiver groft rugbrød
Smør

Tilberedning af tatar
Kør kødet gennem en kødhakker, indtil alt fedt og ujævnheder er væk. Hvis du ikke har en kødhakker, kan dette gøres med en superskarp kniv.
Rør det hakkede kød med alle ingredienserne og smag til med salt og peber

Rygeostcreme
Rør rygeosten sammen med creme fraichen og smag til med salt og peber.

Hindbærsirup
Hæld hindbæreddike og sukker i en tykbundet gryde. Kog blandingen til den former en tyktflydende sirup (10-15 minutter).
Lad siruppen køle af.
Hvis den er for tyk, kan den fortyndes med vand, hvis den er for tynd, kan du koge den et par minutter mere.

Rugbrødschips
Spray en bradepande med fedt. Læg rugbrødsskiverne enkeltvis på bradepanden og spray dem med fedt på oversiden. Drys salt og peber på rugbrødsskiverne.
Bag rugbrødsskiverne til de bliver sprøde (10-15 minutter ved 150 grader).

Anretning
Form kødet til en kugle og bank det ud til det har fået den størrelse og tykkelse, du ønsker.
Rids tataren på overfladen med en kniv for at give den mønster, og læg den på tallerkenen oven på det smurte rugbrød.
Placér en kugle (på størrelse med et æg) af rygeostcremen oven på kødet. Hæld hindbærsiruppen i zigzag-striber henover cremen. Pynt med hindbær, rugbrødschips og krydderurter.

TIP 1
Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside ”Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille. Der er stort set ikke salmonella i danske æg.” (opdateret den 2. august 2017).
Hvis du vil være 100 % sikker på at undgå smittefare, så skal du dog bruge pasteuriserede æg. De smager bare ikke lige så godt …
Derudover er det nødvendigt med meget høj køkkenhygiejne og superfrisk kød, når du serverer tatar med råt kød.

TIP 2
Hvis du vil have en tatar, der ”river mere i næsen”, tilsætter du mere frisk peberrod og eventuelt lidt Dijon sennep.

DRIKKEVARER
Vi anbefaler en kraftig, smagsfyldt King’s County Brown Ale fra Nørrebro Bryghus og en klassisk Kronborg Akvavit til tataren.