Opskrift: Sommersalat & smørrebrød med sommersalat, kartofler, røget makrel og radiser

Vi benytter blandt rygeost til rygeostcreme til røget laks, men om sommeren er vores klare favorit en klassisk dansk sommersalat. Osten med den markante røgsmag er et af de få unikke danske bidrag til verdensgastronomien.

Rygeost er et af de få unikke danske bidrag til verdensgastronomien. Vi benytter blandt andet den røgede ost til rygeostcreme til røget laks, men om sommeren er vores klare favorit en klassisk dansk sommersalat.

Find opskriften på sommersalat nedenfor; og læs, hvordan du kan servere en dejlig dansk sommerfrokost med sommersalaten som smørrebrød med nye danske kartofler, røget makrel og sprøde radiser.

Opskrift på sommersalat & kartoffelmadder med sommersalat, røget makrel og radiser

SOMMERSALAT

2 dl rygeost 10 % (vi bruger gerne rygeost fra Løgismose eller Kirkeby & Thrane)
1 dl creme fraiche 38 %
3 blommetomater
½ agurk
salt & peber

Fjern kernerne i tomater og agurker, og skær dem i små tern.
Hæld ternene op i en sigt, og drys dem med salt og peber. Lad dem dræne i et kvarter.
Pisk rygeosten sammen med creme fraichen, så den bliver luftig.
Hæld de drænede tern af tomat og agurk i rygeostcremen, og smag den til med salt og peber.
Stil sommersalaten på køl, til den skal bruges.

TIP
Vi kan godt lide en fyldig sommersalat med en kraftig røgsmag. Hvis du foretrækker en lettere sommersalat med en mindre markant røgsmag, anbefaler vi, at du bruger to dele rygeost, en del creme fraiche og en del hytteost.

KARTOFFELMADDER MED RØGET MAKREL, SOMMERSALAT OG RADISER

4 stykker

12 nye kartofler – kogt, så de stadig har bid
1 røget makrel
4 store spiseskefulde sommersalat (størrelse cirka som et hønseæg)
4 salatblade (helst hjertesalat)
8 radiser, hakket
1 bundt purløg, fint hakket

4 stykker rugbrød, smurt med smør

Skær kartoflerne i skiver, og læg skiverne symmetrisk på rugbrødet.
Filetér makrellen og del den i otte stykker; læg stykkerne ovenpå kartoflerne.
Læg salatbladene på makrellerne, og læg sommersalaten ovenpå.
Pynt med hakket purløg og radise.

Vi anbefaler gerne, at du nyder kartoffelmadden med en New York Lager med markant humlesmag og noter af frugt fra Nørrebro Bryghus.

Opskriften er udarbejdet af vores køkkenteam: Christine, Mikkel og Thomas